Uw woning uitbreiden door middel van een dakopbouw is een veel gebruikte manier om meer ruimte te creëren. Een dakopbouw levert u meer ruimte op dan enkel een dakkapel plaatsen. Daarnaast creëert u extra woonruimte zonder dat u een gedeelte van uw tuin hoeft op te offeren. Bij het maken van een uitbouw is dit namelijk wel het geval. Kortom, een dakopbouw plaatsen levert u veel extra woonruimte op en daarmee stijgt de waarde van uw woning. Voordat het u geld oplevert, komen er natuurlijk kosten kijken bij deze verbouwing. In dit artikel beantwoorden wij de vraag wat de uiteindelijke kosten zullen zijn van het plaatsen van een dakopbouw. 

kosten dakopbouw
kosten dakopbouw

Verschil dakkapel, dakopbouw en nokverhoging

Voordat we ingaan op het kostenplaatje, zetten wij eerst nog even de verschillen tussen een dakopbouw, dakkapel en nokverhoging op een rijtje. Dan weet u welke kosten betrekking hebben op de beoogde verbouwing. 

Een dakkapel is een dakuitbouw op zolder. Met het plaatsen van een dakkapel wordt er op een schuin dak een uitstekende uitbouw geplaatst. Hierbij worden er geen verdere aanpassingen gedaan aan het huis zelf. Er wordt enkel meer ruimte gecreëerd door een schuin dak uit te bereiden met een uitstekende raampartij. Daarmee wordt een kleine zolder groter en ontstaat er meer lichtinval. 

Met een dakopbouw wordt er een hele extra verdieping gecreëerd boven op een huis. Dit is alleen mogelijk wanneer het bestaande huis een plat dak heeft. Er wordt in het geval van een dakopbouw dus geen bestaande ruimte vergroot, maar er wordt een compleet nieuwe etage gebouwd op een plat dak. 

Een nokverhoging is in principe een combinatie van een dakkapel en een dakopbouw. Een nokverhoging wordt gedaan bij huizen met een schuin dak, die meer ruimte willen op de bovenste verdieping. Wanneer een huis een schuin dak heeft is het niet mogelijk om een hele dakopbouw te doen. Het is echter wel mogelijk om de ‘nok’ van een huis te verhogen. Hiermee wordt de bestaande zolder dus verruimd en verhoogd. Met de term dakopbouw wordt vaak een nokverhoging bedoelt.

In dit artikel gaan wij in op de kosten van een dakopbouw en een nokverhoging. 

kosten dakopbouw

Verschillende soorten dakopbouw

Zoals hier boven al kort wordt omschreven, wordt er bij een dakopbouw onderscheid gemaakt tussen een dakopbouw en een nokverhoging. Het voornaamste verschil zit hem in of de opbouw gedaan wordt op een plat dak, of op een schuin dak. Dan zit er ook nog verschil tussen een eenzijdige- of tweezijdige nokverhoging/dakopbouw. Wij zetten het nog even op een rijtje:

  • (Eenzijdige)nokverhoging: In het geval van een nokverhoging, wordt het dakvlak verhoogd. De nok wordt verhoogd en hiermee ontstaat extra ruimte op de bestaande zolder. Dit is vaak een ideale oplossing wanneer er weinig sta ruimte is op een zolder. De kosten van een nokverhoging bedragen ongeveer €2.300 per m2.
  • Dakopbouw (dubbelzijdige nokverhoging): Bij een dakopbouw wordt een dak vaak verhoogd of verlengd. Met een volledige dakopbouw creëer je vaak meer ruimte dan met een nokverhoging. De kosten hiervoor bedragen eveneens ongeveer €3.000 per m2.
  • Dakopbouw plat dak: Dit kan dus alleen worden uitgevoerd wanneer uw woning een plat dak heeft. Hierbij kan er geen nok worden verhoogd, enkel een volledige verdieping boven op uw huis worden geplaatst. Vaak wordt er in het geval van een plat dak een prefab dakopbouw aangeraden. Dat maakt deze vorm van verbouwen wat eenvoudiger is dan een nokverhoging. De prijs hiervan bedraagt ongeveer €2.000 per m2.
kosten dakopbouw

Kosten dakopbouw: vergunning aanvragen

Wanneer u een dakopbouw of nokverhoging gaat uitvoeren, bent u altijd vergunningsplichtig bij uw gemeente. In het geval van een dakopbouw moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Met de aanvraag van een omgevingsvergunning beoordeeld de gemeente of de dakopbouw geplaatst mag worden. Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost u altijd geld. Ook wanneer de aanvraag wordt afgewezen. De gemeente rekent legeskosten om de aanvraag te verwerken. Deze legeskosten zijn sterk verschillend per gemeente. Wel worden ze altijd berekend door middel van een percentage op de beoogde projectkosten. Hoe hoger de schatting van de kosten van uw verbouwing, hoe hoger de legeskosten.

Daarnaast is het verplicht om bepaalde documenten aan te leveren bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. Deze documenten zijn de bouwtekeningen en constructieberekeningen van uw verbouwing. Deze laat u opmaken door een architect en/of constructeur. De kosten hiervan noemen wij de ontwerpkosten. 

Kosten dakopbouw: ontwerp aanleveren

De documenten die u moet aanleveren bij het aanvragen van een vergunning moeten worden opgemaakt door een architect of constructeur. Zonder deze (verplichte) documenten kunt u geen aanvraag doen. Met behulp van de bouwtekeningen en constructieberekeningen toetst de gemeente of uw verbouwing aan de eisen van het bouwbesluit voldoet. 

De kosten hiervan lopen erg uiteen en zijn verschillend per geval. Geen een tekening of berekening is natuurlijk hetzelfde. Daarbij is de prijs ook nog afhankelijk van de grootte van uw dakopbouw. De kosten van de architect voor het aanleveren van de bouwtekeningen zullen ongeveer €1500 bedragen. Daarnaast zullen de kosten voor de constructieberekeningen oplopen tot ongeveer €750.

Extra ontwerpkosten 

De kosten van deze experts kunnen alsnog duurder uitvallen dan hierboven benoemd. Wanneer uw woning een beschermde woning is, moet de architect rekening houden met strengere eisen. Een beschermde woning is bijvoorbeeld een rijks- of gemeentelijk monument. Het kan zijn dat de gemeente de dakopbouw alleen goedkeurt als deze volledig in dezelfde stijl wordt gebouwd als de rest van het huis. U begrijpt dat de kosten in dat geval hoger uit zullen vallen omdat de architect meer tijd nodig heeft. 

Daarbij kan het ook nog zo zijn dat de fundering van uw huis niet sterk genoeg is om een extra verdieping te dragen. De constructeur berekend dit voor u. Wanneer uit deze berekeningen komt dat uw woning het extra gewicht niet aankan, moet de fundering eerst worden versterkt. Een fundering versterken brengt over het algemeen veel extra kosten met zich mee. Het is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden wanneer u een dakopbouw wil uitvoeren. 

kosten dakopbouw

Kosten dakopbouw: materiaal

De kosten van een dakopbouw worden grotendeels bepaald door de materiaalkeuze. Het ene materiaal is goedkoper dan het andere, maar ook de levensduur speelt hierbij een belangrijke rol. De meeste gebruikelijke materialen zijn hout, kunststof of steen. Hierbij een overzicht van de verschillende materialen, de levensduur en de kosten;

MateriaalKostenVoor- en nadelen
Hout– Licht materiaal, dus weinig belastend voor de fundering
– Gaat het minst lang mee, ongeveer 25 jaar
Kunststof€€– Licht materiaal, dus weinig belastend voor de fundering
– Makkelijk in onderhoud en gaat lang mee, ongeveer 50 jaar
Steen€€€– Zwaar materiaal, kan complicaties met de fundering veroorzaken
– Komt vaak het dichtste in de buurt bij het uiterlijk van het huis- Gaat lang mee, ongeveer 50 jaar 

Extra opties

Een dakopbouw kunt u natuurlijk zo goedkoop of duur maken als u zelf wil. Niet alleen materiaalkeuze speelt daarbij een rol, maar ook eventuele extra opties. Deze opties zijn niet allemaal noodzakelijk, maar bieden wel extra woonplezier. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van allerlei extra opties waarmee u uw dakopbouw kunt uitbreiden.

OptieKosten
Ventilatierooster€8 – €12 per decimeter
Dakraam€500 per stuk
Insectenhor€100 per stuk
Airconditioning€3000 voor de gehele etage
Zonwering€500
Zonnepanelen€200 per m2

Naast deze extra opties kunt u er ook nog voor kiezen om bijvoorbeeld een dakterras te plaatsen op uw dakopbouw. Of u kunt een extra badkamer laten bouwen op de nieuwe verdieping. Wanneer u deze overwegingen maakt, komen er nog meer extra kosten kijken bij de dakopbouw. Ook kunt u allerlei afwegingen maken bij de afwerking. Zelf stuken, schilderen of een vloer leggen kan u veel geld besparen. 

Als we alle bovenstaande kosten bij elkaar optellen komen we uit op een bedrag van ongeveer €. Dit is slechts een schatting. De totale kosten van een dakopbouw zijn sterk afhankelijk van allerlei factoren. U heeft nu in ieder geval een goed overzicht van waar alle kosten vandaan komen en wat deze kosten ongeveer bedragen. 

dakopbouw kosten

Totale kosten dakopbouw

Als we alle bovenstaande kosten toespitsen op de eigen situatie en bij elkaar optellen komen we uit op een bepaald bedrag. Dit is slechts een schatting. De totale kosten van een dakopbouw zijn sterk afhankelijk van allerlei factoren. U heeft nu in ieder geval een goed overzicht van waar alle kosten vandaan komen en wat deze kosten ongeveer bedragen. 

Ondanks dat de verbouwing geld kost, levert het u zeker ook wat op. Met een dakopbouw creëert u extra woonruimte. Hoe meer vierkante meters uw huis bedraagt, hoe meer uw huis uiteindelijk waard is. Het plaatsen van een dakopbouw is daarmee een uitstekende investering. Uw bestaande woning is groter, u ervaart meer woonplezier en uiteindelijk levert het u extra geld op wanneer u uw huis verkoopt. 

kosten dakopbouw
Ben ik vergunningsplichtig bij het maken van een dakopbouw?

Wanneer u een dakopbouw of nokverhoging gaat uitvoeren, bent u altijd vergunningsplichtig bij uw gemeente. In het geval van een dakopbouw moet u een omgevingsvergunning aanvragen.

Welke documenten moet ik aanleveren bij de vergunningsaanvraag?

De bouwtekeningen van de huidige en nieuwe situatie en constructieberekeningen

Welke soorten zijn er van een dakopbouw?

Een eenzijdige dakopbouw, een tweezijdige dakopbouw en een dakopbouw op een plat dak.

Uit welke materialen bestaat een dakopbouw?

De meest gebruikte materialen voor een dakopbouw zijn: hout, kunststof of steen.

Een reactie op “Wat zijn de kosten van een dakopbouw?

  1. Pingback: Een woning splitsen - kadastraal of bouwkundig? - Vastgoedvergunningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bel mij terug Bel mij terug