Als u iets wil veranderen aan een bestaande woning, heeft u vaak professionele bouwtekeningen nodig. Of u nu een vergunningsvrije uitbouw gaat maken, een dakopbouw gaat plaatsen of een draagmuur gaat verwijderen; het start met een bouwkundige tekening. In dit artikel leggen wij u uit hoe het proces van een bouwtekening laten maken te werk gaat. Een goede bouwtekening laten maken is de start van een goed begin van uw verbouwing. Maar zijn de kosten hiervan? En heeft u eigenlijk wel bouwtekeningen nodig?

Bouwtekening laten maken
bouwtekening laten maken

Wanneer moet ik een bouwtekening laten maken?

In een aantal situaties heeft u bouwtekeningen nodig. Deze laat u opstellen door bouwkundig tekenaars. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van bouwtekeningen. In de volgende gevallen moet u een bouwtekening laten maken:

  • U  moet een bouwtekening maken als u vergunningsplichtig bent
  • Een bouwkundige tekening is verplicht wanneer u constructieve wijzigingen aan uw woning doorvoert
  • Bouwtekeningen zijn nodig als de welstandscommissie een welstandsgoedkeuring moet verlenen
  • Een bouwtekening laten maken is verplicht als u aanpassingen doet aan een monumentaal pand
bouwtekening laten maken

Allereerst is het aanleveren van bouwtekeningen verplicht wanneer u een omgevingsvergunning aanvraagt. Deze vergunning is bijna altijd nodig als u een woning gaat verbouwen. Hoe groot of klein de verbouwing ook is, negen van de tien keer is een omgevingsvergunning verplicht.

bouwtekening laten maken

Geen vergunningsplicht? Wel bouwtekeningen!

Wanneer uit de vergunningscheck blijkt dat u geen vergunning nodig heeft, raden wij toch aan om wel de bouwtekeningen te laten maken. Ondanks dat u de tekeningen niet verplicht hoeft aan te leveren bij de gemeente, zullen de bouwtekeningen een helpende hand bieden tijdens het verbouwen. De bouwtekeningen zijn namelijk het communicatiemiddel naar zowel de aannemer als de constructeur.

bouwtekening laten maken

Daarnaast is het makkelijker om offertes op te vragen als er bouwtekeningen van de verbouwing beschikbaar zijn. Het zorgt ervoor dat offertes eenvoudig met elkaar vergeleken kunnen worden. Op deze manier weet u ook zeker dat alle informatie is meegenomen in de offerte.

Het laten maken van bouwtekeningen zonder vergunningsplicht zal u uiteindelijk kosten besparen. De bouwtekeningen dienen namelijk als een soort garantie van de aannemer. Hij weet precies wat er van hem wordt verwacht. Dit omdat alle details van de verbouwing staan opgenomen in de bouwtekeningen. De bouwtekeningen verkleinen de kans op bouwfouten en misverstanden.

Een bouwtekening laten maken

De conclusie is dus dat bouwtekeningen vaak verplicht zijn bij een verbouwing. Ook als dit niet verplicht is bij de vergunningsaanvraag, zijn bouwtekeningen een handig hulpmiddel. Maar hoe gaat de aanvraag van een bouwtekening laten maken te werk? Wij van Vastgoed Vergunningen helpen u graag op weg. Wat uw vraag ook is of welke bouwtekeningen u ook nodig heeft, wij kunnen dit voor u realiseren.

Allereerst neemt u via onze website contact met ons op. Daarna bespreken wij uw wensen. Deze nemen wij uiteraard mee tijdens het tekenen. Vervolgens starten wij een archiefonderzoek. Hier gaan wij op zoek naar eventuele bestaande bouwtekeningen van uw woning. Wij hebben de bouwtekeningen van de oude situatie nodig om de nieuwe situatie in beeld te brengen. Vaak zijn deze tekeningen terug te vinden in het gemeentearchief. Wij nemen dit onderzoek op ons.

bouwtekeningen laten maken

In het geval dat er geen bestaande bouwtekeningen van uw woning zijn terug te vinden, komen wij uw woning inmeten. Met behulp van deze gegevens kunnen wij de bouwtekeningen uitwerken. Zodra het huis is ingemeten start het tekenproces voor de bouwkundig tekenaars.

Het bouwkundig tekenproces

De eerste stap in dit proces is het maken van een schetsontwerp. Hierin verwerken wij uw wensen op het gebied van de verbouwing. Daarnaast denken wij ook met u mee. Met onze jarenlange ervaring in de bouwkundige tekeningen kunnen wij u vakkundig adviseren. Het schetsontwerp is een voorlopig ontwerp. Wanneer de tekeningen af zijn, delen wij deze met u.

Na de inzage geven wij u de mogelijkheid om eventuele aanpassingen door te geven. Op basis van deze aanpassingen leveren wij u de revisietekeningen aan. Meestal zijn er één of twee revisies nodig om tot het definitieve ontwerp te komen. Dit definitieve ontwerp zijn de tekeningen die u aanlevert bij de gemeente voor de vergunningsaanvraag.

Naast het definitieve ontwerp, leveren wij ook de werktekeningen aan. Dit zijn adviestekeningen voor de aannemer. Dit zijn de plattegronden van de nieuwe situatie. Deze zijn niet bindend, maar geven een beeld van hoe het uiteindelijk gaat worden.

Welke bouwkundige tekeningen maakt Vastgoed Vergunningen?

Bij Vastgoed Vergunningen maken wij onderscheid tussen de volgende bouwkundige tekeningen:

  • Detailtekeningen
  • Werktekeningen
  • Ontwerptekening
  • Schetsontwerpen
  • Situatietekeningen

Zoals u ziet zijn er veel verschillende soorten bouwtekeningen. De basis van deze bouwtekeningen is vaak hetzelfde. Toch zitten er verschillen tussen en heeft u niet altijd al deze tekeningen nodig. Als u vastloopt en niet weet welke tekeningen u nodig heeft bij uw verbouwing, neem dan contact met ons op.

Wat zijn de kosten van bouwkundige tekeningen

Aan het laten maken van bouwtekeningen zitten logischerwijs kosten verbonden. Vaak heeft u geen keuze en moet u de bouwtekeningen aanleveren bij een vergunningsaanvraag. Als dit echter niet verplicht is en u toch bouwtekeningen laat maken is dat een slimme investering. We benoemden het net al even; bouwtekeningen laten maken kan u uiteindelijk veel geld schelen. Met behulp van bouwtekeningen wordt de kans op misverstanden en bouwfouten aanzienlijk kleiner. Daarom zeggen wij ook wel, een goede bouwtekening is het halve werk. Maar wat kost het laten maken van een bouwkundige tekening precies?

In de eerste plaats worden er kosten in rekening gebracht voor het inmeten en/of het archiefonderzoek. Deze kosten bedragen ongeveer €250 exclusief btw. Vervolgens gaan wij aan de slag met het uittekenen van de bestaande situatie. Als wij deze tekeningen hebben teruggevonden in het gemeentearchief vallen deze kosten voor u weg. Tenzij wij nog aanpassingen moeten doen aan de bestaande situatietekeningen. Hiervoor rekenen wij €250 exclusief btw.

Als wij deze gegevens en tekeningen verwerkt hebben, starten we met het schetsen van de nieuwe situatie. De prijs hiervan is €250 exclusief btw. Hierbij zitten maximaal twee revisies inbegrepen. Als er meer dan twee revisies nodig zijn, lopen de kosten op. Houd met alle bovengenoemde prijzen rekening met dat de kosten altijd hoger kunnen uitvallen. Elke woning is anders en sommige tekeningen zijn complexer dan de ander. Ons uurtarief is altijd €75 per uur. Met de meeste tekeningen zijn wij ongeveer drie uur bezig.

Een bouwtekening laten maken in het kort

Kortom, bouwtekeningen zijn een hele handige tool bij verbouwen. Bijna altijd bent u verplicht een bouwtekening te laten maken. Dit omdat u deze bestanden moet aanleveren bij de gemeente tijdens een vergunningaanvraag. Als u niet vergunningsplichtig bent is het alsnog handig om deze tekeningen in bezit te hebben. Hiermee communiceert u namelijk op de meest optimale manier met uw aannemer. Zo worden eventuele bouwfouten en misverstanden voorkomen.

Het is dus een goede investering om een bouwtekening te laten maken van uw verbouwing. Overweegt u om bouwtekeningen op te laten stellen door een professional?

bouwtekening laten maken
Wanneer moet ik een bouwtekening laten maken?

Als u vergunningsplichtig bent, door bijvoorbeeld een constructieve wijziging aan uw woning.

Hoe kan ik controleren of ik vergunningsplichtig ben?

Dit doet u op het omgevingsloket. Op deze website van de overheid doet u een vergunningscheck. Hieruit blijkt of u een vergunning nodig heeft of niet.

Ik ben niet vergunningplichtig, heb ik bouwgtekeningen nodig?

Ondanks dat u de tekeningen niet verplicht hoeft aan te leveren bij de gemeente, zullen de bouwtekeningen een helpende hand bieden tijdens het verbouwen. De bouwtekeningen zijn namelijk het communicatiemiddel naar zowel de aannemer als de constructeur. Wij raden het dus aan om alsnog de bouwtekeningen te laten maken.

Wat moet ik aanleveren voor de bouwtekeningen?

Neem contact met ons op via de website. Wij bespreken uw wensen en nemen deze mee in de nieuwe bouwtekeningen. De tekeningen van de oude situatie zijn vaak terug te vinden in het gemeentearchief. Wij nemen dit onderzoek op ons. Mochten deze tekeningen niet in het archief staan, dan komen wij uw woning inmeten. Op basis van deze gegevens maken wij dan een schets van zowel de oude als nieuwe situatie.

Welke bouwtekening heb ik nodig voor welke vergunning?

Er wordt onderscheidt gemaakt tussen allerlei soorten bouwtekeningen. De basis van deze bouwtekeningen is vaak hetzelfde. Toch zitten er verschillen tussen en heeft u niet altijd al deze tekeningen nodig. Als u vastloopt en niet weet welke tekeningen u nodig heeft bij uw verbouwing, geven wij u graag vrijblijvend persoonlijk advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bel mij terug Bel mij terug