Ontrekkingsvergunning

Prijs op aanvraag

Bekijk hieronder alles over de ontrekkingsvergunning

Offerte aanvragen

Alle ontrekkingsvergunningen

Bekijk onze meest voorkomende vergunningen. Staat uw ontrekkingsvergunningen er niet tussen? Neem dan contact me ons op!

Prijs op aanvraag

Bekijk de mogelijkheden

Offerte
Prijs op aanvraag

Bekijk de mogelijkheden

Offerte
Prijs op aanvraag

Bekijk de mogelijkheden

Offerte

Waarom een ontrekkingsvergunning? 

Voor het onttrekken van een woning aan de eigenlijke bestemming, is een onttrekkingsvergunning nodig. Het is in de eerste plaats bedoeld voor het omzetten van een woning naar bedrijfsmatig gebruik, het samenvoegen tot één woonruimte of het gebruik van een reguliere woning voor kamerverhuur. Enkele voorbeelden van vergunningen zijn: een omzettingsvergunning, een woningvormen vergunning, en een kamerverhuur vergunning.  

Wat is een omzettingsvergunning? 

Een omzettingsvergunning is een vergunning voor het omzetten van een zelfstandige woonruimte, bijvoorbeeld een herenhuis, in onzelfstandige woonruimte voor bijvoorbeeld kamerverhuur. Voordat u uw woning als kamers gaat verhuren, moet u dus weten of u hiervoor een omzettingsvergunning nodig hebt. Vaak heeft de gemeente beleidsregels vastgesteld, op basis daarvan wordt bepaald of een omzettingsvergunning kan worden verkregen. Wilt u kamers in een rijksmonument of gemeentelijk monument gaan verhuren? Dan gelden in uw situatie mogelijk aanmerkelijk strengere regels, met name als het voor het realiseren van de kamers noodzakelijk is het monument in- of extern te verbouwen.

Wat is woningvormen? 

Verbouwt u een woonruimte tot meerdere zelfstandige appartementen?
Dan heet dit woningvormen. In sommige gevallen kan het nodig of gewenst zijn om van één bestaande woning meerdere woningen te maken of om bergruimte om te vormen tot woonruimte.

Wat is een kamerverhuur vergunning? 

Als u kamers wilt gaan verhuren heeft u rekening te houden met twee belangrijke juridische relaties voor de vergunning van kamerverhuur. De eerste is de relatie tussen u als verhuurder met de gemeente waarin de woning staat. De tweede relatie is tussen u als verhuurder met de verschillende kamerhuurders.

De relatie met de gemeente valt onder het bestuursrecht. U dient aan landelijke en lokale wet- en regelgeving te voldoen, voordat u kamers mag gaan verhuren. Kamerverhuur is de verhuur van onzelfstandige woonruimte. Onzelfstandige woonruimte is een woonruimte die geen eigen toegang heeft (geen eigen voordeur) of die niet op zichzelf kan functioneren als woning. Met dit laatste wordt bedoeld dat een of meerdere belangrijke voorzieningen ontbreken, zoals een keuken of toilet. Onze adviseurs helpen u bij de juiste regels omtrent de vergunning voor kamerverhuur.

Let op: als u kamers wilt verhuren heeft u mogelijk ook een omgevingsvergunning nodig

Offerte aanvragen Adviesgesprek

Wat onze klanten vinden?

Ons laatste news