Open ruimtes in huis zijn op dit moment erg populair. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een open keuken; met een vrij simpele ingreep verwezenlijk je een grotere, lichtere ruimte. Daarnaast verhoog je vaak de waarde van een woning door open ruimtes te realiseren. Helaas is de muur die hiervoor gesloopt moeten worden, vaak een draagmuur. Dit zijn muren waar de constructie van een huis op rust. Als je deze draagmuur zomaar verwijdert, betekent dit dat je huis direct instabiel wordt. Dit kan enorme gevolgen met zich meebrengen, zoals instortingsgevaar. 

Echter is dit allemaal gemakkelijk te voorkomen. Het is daarbij wel belangrijk de juiste stappen nauwkeurig te volgen. Daarvoor heb je ook verschillende professionals nodig die je hierbij helpen. In dit artikel zetten wij alle kosten en stappen op een rijtje voor het correct verwijderen van een draagmuur.

draagmuur verwijderen
draagmuur verwijderen

Een dragende muur herkennen

Om de uiteindelijke kosten te bepalen voor het verwijderen van een draagmuur, is het in de eerste instantie belangrijk om te onderzoeken of de muur in kwestie ook daadwerkelijk een dragende muur is of niet. Bij het slopen van een niet-dragende muur, vallen de kosten namelijk vele malen goedkoper uit dan bij een draagmuur verwijderen. Een reden hiervan is dat je bij het verwijderen van een niet-dragende muur geen omgevingsvergunning hoeft aan te vragen. 

Een draagmuur kan je herkennen aan een van de volgende punten:

 • De muur loopt door naar de bovenliggende verdieping.
 • Een dikte van minstens 20cm.
 • Het is een buitengevel.
 • De muur klinkt massief als je erop klopt.
 • De balken van een (houten) vloer eindigen in de muur.
 • De muur is gemaakt van kalkzand, baksteen of beton.

Omgevingsvergunning aanvragen

Nu u zeker weet dat de muur die u wil verwijderen een draagmuur is, is het tijd voor de volgende stap: het aanvragen van een omgevingsvergunning. Dit is het type vergunning dat u nodig heeft bij een draagmuur verwijderen. Bij het verwijderen van een draagmuur bent u altijd vergunningsplichtig! Als u hiervoor geen vergunning aanvraagt riskeert u een hoge boete.

Het aanvragen van zo’n omgevingsvergunning begint op het online omgevingsloket. Hier wordt bevestigd dat u bij het verwijderen van een draagmuur een omgevingsvergunning nodig heeft. Hier levert u ook alles aan wat de gemeente nodig heeft om u een vergunning te verschaffen. Op basis van de documenten die u aanlevert op het omgevingsloket, controleert een gemeentelijk ambtenaar of u voldoet aan de gebruiks- en veiligheidseisen uit het bouwbesluit.  

Wanneer u een omgevingsvergunning aanvraagt, rekent de gemeente legeskosten. Dit zijn de kosten die een gemeente rekent voor het in behandeling nemen van uw aanvraag. Deze kosten betaalt u dus ook wanneer de aanvraag wordt afgekeurd. De legeskosten zijn lastig in kaart te brengen. Dit verschilt namelijk sterk per gemeente. Het is wel altijd een percentage van de beoogde bouwkosten. Hoe hoger uw bouwkosten, hoe meer legeskosten u dus uiteindelijk betaald. De gemiddelde legeskosten van het verwijderen van een draagmuur liggen rond €500.

Kosten aanleveren van bouwkundige tekeningen voor een draagmuur verwijderen

Een onderdeel van de vergunningsaanvraag is het aanleveren van bouwtekeningen. De meeste bouwtekeningen zijn terug te vinden in het gemeentearchief. Echter moeten er bijna altijd nieuwe bouwtekeningen gemaakt worden wanneer u een draagmuur gaat verwijderen. U bent dan dus genoodzaakt om bouwtekeningen te laten maken door een architect. De kosten hiervan kunnen oplopen tot €1500. Dit moet u verplicht aanleveren als u een omgevingsvergunning aanvraagt. 

draagmuur verwijderen

Een goede bouwtekening is een belangrijke basis bij het verwijderen van een draagmuur. Het is namelijk het communicatiemiddel naar de constructeur en de aannemer. Op basis van de bouwtekening maar de constructeur zijn berekeningen, waarna de aannemer aan de slag gaat. Wij raden daarom aan, ook als u geen vergunningsplicht hebt, altijd bouwtekeningen te laten maken. Zonder bouwtekening een (draag)muur verwijderen vergroot het risico van eventuele bouwfouten.

Kosten constructieberekening voor een draagmuur verwijderen

Naast de bouwtekeningen, is het aanleveren van een constructieberekening ook verplicht bij de aanvraag van een vergunning. Deze berekening wordt gemaakt door een constructeur en is verplicht omdat een draagmuur verwijderen een constructieve wijziging is. Op grond van deze berekeningen ontwerpt een constructeur de nieuwe draagconstructie en wat voor materialen er nodig zijn om dit te realiseren. Pas hierna kan men de draagmuur verwijderen. 

De kosten voor zo’n constructieberekening verschilt sterk per geval. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de constructie en hoeveel berekeningen er nodig zijn. De hoeveelheid berekeningen is afhankelijk van de eisen in het bouwbesluit. Gemiddeld liggen de kosten voor constructieberekeningen tussen de €700 en €800.

Kosten draagbalk

Vervolgens berekend de constructeur hoeveel en wat voor balken er nodig zijn voor het correct verwijderen van de draagmuur. Welke middelen hiervoor nodig zijn, verschilt weer per muur en constructie. Soms volstaat een enkele horizontale balk, soms is het nodig om ook een verticale steunmuur te plaatsen met behulp van staanders of kolommen. Dit zijn pilaren die tijdelijk de functie van de draagmuur overnemen, totdat de nieuwe constructie staat. Om te bepalen waar welke staanders moeten komen, heeft u een stempelplan nodig. Vaak moet u deze aanleveren bij de vergunningsaanvraag. Deze maakt de constructeur dan ook op. De kosten van het stempelplan zijn inbegrepen bij de totale kosten van de constructeur. 

De prijs voor het plaatsen van enkel een stalen balk is relatief goedkoop. Daarentegen kunnen de kosten hoog oplopen wanneer u staanders nodig hebt. De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een draagbalk liggen gemiddeld tussen €3000 en €5000.

Over het algemeen gelden de volgende regels voor het bepalen wat er nodig is voor het verwijderen van een draagmuur:

 1. Niet langer dan 120 cm kan volstaan met een betonnen latei

  Dit is afhankelijk van de bouwstijl

 2. Maatvoeringen tussen de 120 cm en 300 cm

  vaak zijn deze te ondervangen met stalen profielen

 3. Maatvoeringen boven de 300 cm

  vaak zijn hier stalen portalen voor nodig

 4. Een berekening laten maken is in 100% van alle gevallen geadviseerd

  Aan bovenstaande gegevens kunnen geen rechten aan ontleend worden, want elk gebouw is natuurlijk anders.

Kosten slopen draagmuur

Wanneer u alle documenten heeft aangeleverd, uw vergunningsaanvraag is goedgekeurd en de tijdelijke draagconstructie staat, is het eindelijk tijd om de muur daadwerkelijk te slopen. Echter raden wij aan om dit altijd door een professional te laten doen. Denk hierbij aan een aannemer of sloopbedrijf. Wanneer een draagmuur niet juist gesloopt wordt, kan het ondanks de draagconstructie alsnog blijvende schade aan het huis opleveren. Zoals scheuren in de muur of een instabiele woning. 

Het slopen van een draagmuur wordt vaak onderschat. Waar een niet-dragende muur soms alleen met een hamer volledig gesloopt kan worden, is een draagmuur veel dikker en kost het meer tijd en moeite om deze te verwijderen. Daarom lopen de kosten voor het slopen van de muur vaak op. Vaak kost het twee vakmannen een hele dag om een draagmuur naar beneden te krijgen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de dikte en breedte van de muur. De gemiddelde kosten van alleen het slopen liggen rond de €1600 en €2000.

draagmuur verwijderen

Het verwijderen van een draagmuur levert veel puin op. Dit puinafval moet u tijdelijk in de buurt van uw woning kwijt. Hiervoor is het vaak nodig om een afvalcontainer te huren, waarna u het afval ook moet storten bij de plaatselijke stortplaats. De kosten van het huren van een afvalcontainer en het storten van dit afval zijn afhankelijk van de hoeveelheid puin en verschillen per gemeente. De gemiddelde kosten hiervan zijn ongeveer €500.

Mogelijk bijkomende kosten draagmuur verwijderen

De kosten van een draagmuur verwijderen kunnen door onvoorziene omstandigheden hoger uitvallen dan verwacht. Daarnaast verschilt het sterk per situatie wat de uiteindelijke kosten zullen zijn voor het verwijderen van een draagmuur. Door bepaalde verhinderingen, kan een verbouwing als deze soms wel duizenden euro’s duurder worden. Dit kan veroorzaakt worden door een van onderstaande zaken:

 • Fundering is niet sterk genoeg. Als dit het geval is moet de fundering eerst versterkt worden. Daarna kan de draagmuur pas worden gesloopt. Een fundering vernieuwen of versterken is over het algemeen een kostbaar proces, dus houd hierbij rekening met hoge extra kosten. Let op: hoe langer de beoogde doorbraak is, hoe groter de kans dat uw fundering niet sterk genoeg is om de draagmuur op te vangen.
 • Aantal verdiepingen boven de draagmuur. Wanneer er veel gewicht op de draagmuur steunt, zullen de uiteindelijke kosten erg duur uitvallen om de draagmuur te verwijderen. Dit is afhankelijk van de aanpassingen die hiervoor gedaan moeten worden. Als u op de bovenste verdieping woont zullen de kosten bijvoorbeeld goedkoper zijn. In tegenstelling tot wanneer u op de begane grond woont. In dat geval steunt er minder gewicht op de draagmuur dan op een draagmuur op de begane grond. 
 • Bestaande leidingen en/of elektriciteitsdraden. Als er veel leidingen of elektriciteitsdraden door de draagmuur lopen, moeten deze eerst worden verwijdert. Kortom: hoe meer leidingen of elektriciteitsdraden in de draagmuur, hoe meer tijd het de aannemer zal kosten. In dat geval, zullen de kosten voor u ook stijgen. 
draagmuur verwijderen

Een draagmuur verwijderen; een samenvatting van de kosten

Nu we een overzicht hebben gegeven van alle kosten waar u rekening mee moet houden bij het verwijderen van een dragende muur, is het tijd om de balans op te maken. In onderstaande tabel ziet u een schatting van de totale kosten. 

Draagmuur verwijderen

Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is. Al met al kunnen er kosten voor u wegvallen, maar er kunnen ook altijd onvoorziene kosten bijkomen. Hopelijk heeft u nu een goed beeld van de kosten van het verwijderen van een draagmuur.

draagmuur verwijderen
Hoe herken ik een draagmuur?

– De muur loopt door naar de bovenliggende verdieping;
– De muur is minstens 20 cm dik;
– De muur is een buitengevel;
– De muur klinkt massief als je erop klopt;
– De balken van een vloer eindigen in de muur;
– De muur is gemaakt van kalkzand, baksteen of beton.

Ben ik vergunningsplichtig als ik een draagmuur verwijder?

Als het om een draagmuur gaat, geldt het verwijderen hiervan als een constructieve wijziging aan uw woning. In dat geval bent u altijd vergunningsplichtig.

Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan voor het verwijderen van de draagmuur?

Dit gaat via het omgevingsloket. Hier kunt u online de vergunning aanvragen en levert u alle benodigde documenten aan.

Welke documenten moet ik aanleveren bij deze vergunningsaanvraag?

Het is verplicht om bij de aanvraag van een omgevingsvergunning bouwtekeningen van de nieuwe en oude situatie aan te leveren. Deze kunt u door ons laten maken. Naast de bouwtekeningen zijn constructieberekeningen ook noodzakelijk.

Wat zijn legeskosten?

Legeskosten zijn de kosten die de gemeente in rekening brengt voor het verwerken van de vergunningsaanvraag. Deze kosten moet u ook betalen wanneer uw aanvraag geweigerd wordt.

Een reactie op “Een draagmuur verwijderen, wat zijn de kosten?

 1. Pingback: Een bouwtekening laten maken - Vastgoedvergunningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bel mij terug Bel mij terug