Wanneer u van plan bent te gaan verbouwen, is het vaak handig om vooraf bouwkundig advies in te winnen. Heeft u geen ervaring heeft met (ver)bouwen of heeft u simpelweg advies nodig? De bouwkundig adviseurs van Vastgoed Vergunningen staan voor u klaar. Met ons bouwkundig advies hoeft u zich nergens meer zorgen over te maken. Wij adviseren u, maken de bouwtekeningen, ontzorgen u met de vergunningaanvraag en wij koppelen u aan een constructeur en/of aannemer. Wij zijn het centrale aanspreekpunt voor en tijdens uw verbouwing. In dit artikel gaan wij verder in op al de werkzaamheden waarvoor u een bouwkundig adviseur kan inzetten.

Bouwkundig adviseur
Bouwkundig adviseur

Bouwkundig adviseur inzetten voor bouwtekeningen

In het geval van een verbouwing heeft u hoogst waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. Of u nu een constructieve wijziging doorvoert, een dakterras gaat aanleggen of een dakopbouw maakt, u bent vergunningsplichtig. Om deze vergunning te verkrijgen moet u een aanvraag doen bij de gemeente. Bij deze aanvraag bent u verplicht om onder andere bouwtekeningen aan te leveren. Met behulp van deze bouwtekeningen beoordeelt de gemeente of de beoogde (ver)bouw plannen voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Hiermee bekijkt de gemeente of de verbouwing geen hinder vormt voor mens en milieu.

bouwkundig adviseur

Geen vergunning nodig? Laat alsnog bouwtekeningen maken!

Als uit de vergunningscheck blijkt dat u geen vergunning nodig heeft, raden wij het alsnog aan om de bouwtekeningen te laten maken. Ondanks dat u de tekeningen niet verplicht hoeft aan te leveren bij de gemeente, zullen de bouwtekeningen een helpende hand bieden tijdens het verbouwen. De bouwtekeningen zijn namelijk het communicatiemiddel naar zowel de aannemer als de constructeur.

Het laten maken van bouwtekeningen zonder vergunningsplicht zal u uiteindelijk kosten besparen. De bouwtekeningen dienen namelijk als een soort garantie van de aannemer. Hij weet precies wat er van hem wordt verwacht. Dit omdat alle details van de verbouwing staan opgenomen in de bouwtekeningen. De bouwtekeningen verkleinen de kans op bouwfouten en misverstanden.

bouwkundig adviseur

Bouwkundige tekeningen laten maken

De conclusie is dus dat bouwtekeningen bij elke verbouwing een helpende hand bieden. De bouwkundig adviseurs van Vastgoed Vergunningen helpen u graag verder op weg met deze tekeningen. Wat uw vraag ook is of welke bouwtekeningen u ook nodig heeft, wij kunnen dit voor u realiseren.

Voordat wij met het tekenen beginnen, nemen we eerst samen uitgebreid uw wensen door. Deze nemen wij natuurlijk mee naar de tekentafel. Vervolgens starten wij een archiefonderzoek. Om de nieuwe situatie in beeld te brengen hebben wij eerst de tekeningen nodig van de huidige situatie. In de meeste gevallen zijn deze tekeningen terug te vinden in het gemeentearchief.

bouwkundig adviseur

De totstandkoming van de tekeningen

Zodra wij deze binnen hebben, maken wij een schetsontwerp. Dit is het voorlopige ontwerp waarin wij uw wensen in hebben verwerkt en ons eigen advies. Als deze af zijn, delen wij deze met u. Waarna wij u de mogelijkheid geven eventuele aanpassingen door te geven. Op basis van deze aanpassingen leveren wij u de revisietekeningen aan. Meestal zijn er één of twee revisies nodig om tot het definitieve ontwerp te komen. Dit definitieve ontwerp zijn de tekeningen die u aanlevert bij de gemeente voor de vergunningsaanvraag.

Naast het definitieve ontwerp, leveren wij ook de werktekeningen aan. Dit zijn adviestekeningen voor de aannemer. Dit zijn de plattegronden van de nieuwe situatie. Deze zijn niet bindend, maar geven een beeld van hoe het uiteindelijk gaat worden.

Bouwkundig adviseur inzetten voor licht- en elektraplan

Het inzetten van onze bouwkundig adviseurs kan ook voor een licht- en elektraplan. Dit is een plattegrond waarin wij alle licht- en elektrapunten verwerken. Van de internetkabels tot stopcontacten en van de tv-aansluiting tot lichtschakelaars, alles wat u nodig heeft zit hierin verwerkt.

Met onze jarenlange ervaring kunnen wij u uitgebreid adviseren hierover. Daarnaast nemen wij natuurlijk ook uw wensen en behoeftes mee. We kunnen dit verwerken in eventuele bestaande bouwtekeningen, of we stellen nieuwe bouwtekeningen voor u op waarin wij het licht- en elektraplan gelijk meenemen. Zo hoeft u dit werk niet aan de aannemer over te laten, maar kan de aannemer ons plan overnemen in de werkzaamheden.

Bouwkundig adviseur inzetten voor omzettingsvergunning

Vanaf 2017 is het verplicht om een omzettingsvergunning aan te vragen als u aan meer dan twee woningdelers wil verhuren. Woningdelers zijn volwassenen zonder onderlinge (gezins)relatie in de vrije huursector. In de meeste gevallen gaat dit om studenten, starters of expats. Met een omzettingsvergunning vraagt u toestemming om uw woning om te zetten van een ‘zelfstandige woonruimte’ naar een ‘onzelfstandige woonruimte’. Hiermee wordt bedoelt dat huurders aparte kamers huren en bijvoorbeeld de keuken en woonkamer delen.

De laatste jaren is deze vorm van verhuren erg populair geworden onder verhuurders. Met de stijgende huizenprijzen is woningdelen voor zowel verhuurders al huurders een slimme oplossing. De aanvraag van de omzettingsvergunning is dus verplicht. Echter stelt elke gemeente daarnaast nog andere eisen waar de woning aan moet voldoen. Bijvoorbeeld in Amsterdam zijn dat de volgende eisen:

– De juiste maatvoering conform het bouwbesluit 2012. 

– Voldoende daglicht conform het bouwbesluit 2012. 

– Een minimale woonmat van 11 m2 met een minimale breedte van 3 meter. 

Aanvraag omzettingsvergunning

De bouwkundig adviseurs van Vastgoed Vergunningen kunnen u als verhuurder helpen met de aanvraag van een omzettingsvergunning. Wij bieden verschillende pakketten voor advies bij deze vergunning. Wij doen onder andere een bouwtechnische toets, leveren de bouwkundige plattegronden aan en vragen kadastrale gegevens op. Daarnaast kunnen wij ook nog de aanvraag voor u indienen bij de gemeente. In dat geval ontzorgen wij u volledig omdat wij het aanspreekpunt zijn bij de gemeente.

Heeft u een omzettingsvergunning nodig, of overig vergunningadvies op maat? Wij helpen u graag verder. Neem gerust contact met ons op.

Handhaving omzetten woning zonder vergunning

De gemeentes hebben boetes opgesteld voor verhuurders die hun woning hebben omgezet zonder vergunning. De gemeente kan op basis van het Basisregistratie Personen (BRP) gemakkelijk vaststellen wie er op welk adres staan ingeschreven. Zo kan er gecontroleerd worden welke woningen wel of geen omzettingsvergunning hebben. De boetes hiervoor worden opgelegd aan de eigenaar van de woning. Per gemeente verschillen de boetes. In Amsterdam gelden de volgende:

bouwkundig adviseur
  •  €6.000,- (en bij herhaalde overtreding €20.500) voor het omzetten een zelfstandige woning in maximaal 4 onzelfstandige woonruimten zonder vergunning;
  • €18.000,- (en bij herhaalde overtreding €20.500) voor het omzetten een zelfstandige woning in minimaal 5 onzelfstandige woonruimten zonder vergunning.

Bouwkundig adviseur inzetten voor aannemersselectie

Naast al het bouwkundige advies, kunnen wij u ook verder helpen met de volgende stap: het vinden van een aannemer. Wij staan in direct contact met verschillende aannemers waar wij eerder mee hebben samengewerkt. Deze aannemers hebben jarenlange ervaring en weten precies wat wij van ze verwachten. Vastgoed Vergunningen koppelt de juiste aannemer aan uw specifieke project.

Daarnaast communiceren wij onze opgemaakte documenten door aan de aannemer. Deze documenten zijn de basis voor de verbouwing. Aan de hand hiervan weet de aannemer precies welke materialen er nodig zijn en hoe de verbouwing moet worden uitgevoerd.

Bouwkundig advies in het kort

Bij een verbouwing zijn de juiste bouwkundige tekeningen van groot belang. Niet alleen voor u, maar ook voor de aannemer en constructeur. Als het juiste bouwkundige advies is uitgegeven, is de kans op bouwfouten aanzienlijk kleiner. Het is dus van belang dat dit advies door experts is opgesteld. Het juiste bouwkundige advies bespaart u in de toekomst veel geld en voorkomt allerlei risico’s die u natuurlijk wil voorkomen tijdens een verbouwing.

Wat uw project ook is, of welk advies u ook nodig heeft, wij staan voor u klaar met het juiste bouwkundige advies. Weet u niet welke vergunning u moet aanvragen of welke bouwkundige documenten u nodig heeft voor uw plannen? Twijfel niet en neem direct contact met ons op.

Waarom zou ik een bouwkundig adviseur inzetten?

Een bouwkundig adviseur kan u onder andere helpen met de bouwtekeningen voor een vergunningaanvraag. Ook als u geen vergunning nodig heeft kan bouwkunidg advies goed van pas komen. Wat uw probleem of verbouwing ook is, wij helpen u graag verder op weg.

Hoe gaat het proces van bouwkunidg advies inwinnen van start?

Allereerst neemt u contact met ons op. Vervolgens nemen we uw wensen en behoeftes door voor uw (ver)bouwplannen. Daarna starten wij een archiefonderzoek om uw huidige situatie in beeld te brengen. Dan kunnen wij aan de slag met de bouwtekeningen van de nieuwe situatie. Eerst maken we een schetsontwerp. In deze eerste versie is er ruimte voor eventuele revisies vanuit de klant. Tot slot maken wij de definitieve tekeningen op.

Kan ik bouwkundig advies inwinnen voor een licht- en/of elektraplan?

Het inzetten van onze bouwkundig adviseurs kan ook voor een licht- en elektraplan. Dit is een plattegrond waarin wij alle licht- en elektrapunten verwerken. Van de internetkabels tot stopcontacten en van de tv-aansluiting tot lichtschakelaars, alles wat u nodig heeft zit hierin verwerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bel mij terug Bel mij terug